Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Sylfiden, nypremiär

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Sylfiden, nypremiär

Klassisk balett för hela familjen. Nypremiär den 26 maj kl 18.00 på Operan.

Sylfiden, La Sylphide. Koreografi: August Bournonville. Musik: Herman S. Løvenskiold. Iscensättning: Frank Andersen och Eva Kloborg.

Sylfiden var den nya, romantiska balettens genombrottsverk. August Bournonvilles version av den tragiska baletten är en av de äldsta koreografier som fortfarande dansas av balettkompanier runt om i världen. 2012 är det 150 år sedan den hade premiär i Stockholm.

För iscensättningen svarar Frank Andersen och Eva Kloborg. Redan som tioårigt balettbarn medverkade Frank Andersen i La Sylphide och sedan dess har han framträtt i alla Bournonvilles baletter. 1995-99 var Andersen balettchef i Stockholm. Säsongen 1999-2000 gjorde han den senaste iscensättningen för Kungliga Baletten av Sylfiden, som inte spelats på Operan sedan dess – den här gången med nya dansare i många roller. Frank Andersen apropå jubiléet:

”Det är sannerligen något att fira. Vi får aldrig glömma bort att det mest viktiga, att se till att Bournonville, hans baletter och den tradition han grundlade, aldrig blir ett museum, utan fortsätter att spegla samtiden och förbli en levande teaterform som framställer händelser vi kan förhålla oss till och förstå, händelser som vi lika gärna skulle kunna ha varit med om. Tidlöshet är ordet – Bournonville för alltid.”

Dirigent: Henrik Vagn Christensen
Kungliga Hovkapellet
Kungliga Baletten
Elever från Kungliga Svenska Balettskolan

[via Operan, pressavd.]

Kategorier: balett, föreställningar

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen